Gastric bypass

En gastric bypass är en operation som utförs på personer med extrem övervikt. Människor som lider av fetma brukar även vara extra utsatta när det gäller andra sjukdomar. Man kan till följd av fetma även få åkommor som hjärtsvikt, typ 2 diabetes och förhöjda blodfetter. En gastric bypass är för många en sista utväg att försöka gå ner i vikt. För att få genomgå denna operation måste du vara över 18 år. Du ska ha ett BMI som ligger över 35-40, men om du har utvecklat diabetes, kan du få genomgå operationen även om du ligger under BMI 35.

Operationen
Innan patienten ska genomgå en gastric bypass, måste denne vara rökfri och dessutom måste personen gå ner en del i vikt.Detta för att patienten inte ska riskera att få komplikationer eller att såret inte läker som det ska efter operationen. Precis innan en gastric bypass behöver patienten vara fastande, man får även duscha och rengöra sig med en speciell tvål som är antibakteriell. Operationen brukar ta ungefär 1-3 timmar och man är sövd under tiden. En gastric bypass innebär att man opererar bort en del av magsäcken och syr sedan ihop den med tunntarmens översta del. Läkaren utför själva operationen genom laparaskopi, som också kallas för titthålsoperation. När operationen är utförd, får patienten en del läkemedel som ska hjälpa till så att tillfrisknandet går fortare och minskar smärta. Patienten brukar få stanna kvar på sjukhuset i två dagar, men är sedan sjukskriven i upp till fyra veckor, beroende på hur man mår efter operationen.

Efter operationen
De flesta patienter som genomgår en gastric bypass brukar gå ner i vikt ganska omgående. Detta beror på att man fortare blir mätt, eftersom magsäcken är mindre. Näringsämnen och kalorier kan heller inte tas upp i samma mängd som innan operationen. Maten passerar nämligen förbi både magsäck och tunntarmens första del. Patienten får nu lära sig att äta mindre portioner och mat som inte innehåller massa fett. Dessutom är det viktigt att ta kosttillskott för att kroppen ska må bra. Motion är en viktig del i viktnedgången, efter en gastric bypass. Man får också råd och tips från en dietist, eftersom de flesta behöver hjälp med kost, motivation och livsstil. De patienter som har genomgått en gastric bypass brukar vara väldigt nöjda. Hela deras livsstil ändras tack vare operationen och självkänslan blir mycket bättre när de märker hur bra de mår av viktnedgången. Dessutom minskar riskerna för följdsjukdomar som uppstår vid fetma.

gastric-bypass

Vilka kan inte genomgå en gastric bypass?
Det är inte alla som kan genomgå denna operation. Om du har cancer, är gravid eller missbrukar droger och alkohol kan du inte genomgå en gastric bypass. Detta beror på att det lättare kan uppstå komplikationer för dig som patient. Inte heller de som nyss haft en stroke, genomgår en behandling med kortison eller läkemedel som är cellhämmande, får göra en gastric bypass. Ålder spelar också in, då man inte gärna opererar personer som är över 60 år. Om du vill veta mera så kan du läsa mer om gastric bypass här.